Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aszalt gyümölcs mézben (ajándék 4)

Szerettem volna (illetve szeretnék) Karácsonyra valamilyen édességet is ajándékozni, de a csokinál azért kreatívabbat.. és ha lehet egészségesebbet. Ekkor ugrott be az ötlet: aszalt gyümölcsök és magvak mézben!

A technika egyszerű: végy bármilyen csavaros tetejű kisüveget (pl. bébiétel, bolti dzsemes üveg...), rakosgasd tele aszalt gyümölccsel (boltban 1 tasak vegyes aszalt gyümi 300-500 Ft, legalább 2 mézes-gyümölcsös üvegbe elég), és tegyél mellé diót, mogyorót, mazsolát, stb... Ezt követően töltsd fel mézzel (bébiételes üvegbe kb. 1-2 dl méz kell). A méz ha szobameleg, jobban folyik... így is kell 1-2 perc, mire kitölti a réseket. Ezután rá a kupak, egy perc fejreállítás - jobban "eláll" :) - majd a díszítés jön... és kész. Egyedi, mutatós, kb. 300-500 Ft/db a költség -> boltban jóval 1000 Ft felett lenne...

0 Tovább

Karácsonyi mézes pálinka (ajándék 3)

Családom alkohol fogyasztása jóval a magyar átlag alatt van, de ilyenkor azért mégis le szoktam gyártani egy adag karácsonyi mézes pálinkát. A hivatalos recept szerint 40 napig kell érlelni - tehát már jó elkéstem... - de a 2-3 éves gyakorlatom szerint 2 hét is elég.

Én ex-has adagolok, persze arányokat figyelembe véve... ezalapján a recept: 0,75-1 liter ("sima") pálinka - legegyszerűbb gyümölcs... - és 0,5 liter méz, mellé 1 tasak darabos szegfűszeg, 1 tasak darabos fahéj, 1 kevés gyömbér (kiskanálnyi), ez utóbbi elhagyható... a darabosság azért fontos, mert könnyebb leszűrni. (Aki lustább, 1 tasak mézeskalács fűszert is használhat a fahéj és a szegfűszeg helyett). Ezután 40 (20.. 15...) napig kevergetjük vagy rázogatjuk. Addigra szép óarany színe lesz, ekkor leszűrjük, és már kész is.

Az enyém még rázogatós fázisban van, ha kész lesz, ígérem rakok fel képeket!

0 Tovább

Filléres kreatív

blogavatar

Magam szórakoztatására, mások örömére

Utolsó kommentek