Madáretető (kreatív ősz 2)

Egyre több cinke – és más madár is… - jár hozzánk, ezért jutott eszembe, hogy kellene nekik etetőt fabrikálni. Épp kiürült egy 2 literes üdítős üveg, hát  leszedtem róla a címkét, majd középmagasságban, két oldalt egy-egy cinkényi lyukat vágtam rajta, a lyukak alatt átszúrtam egy kis faágat (legyen min megállniuk), feltöltöttem magokkal (búza, kukorica, szotyi…) és felkötöttem egy jól látható szabad helyre (oda menjen fel a macska ha tud! :) ). Ráadásul a műanyag palack is legalább hasznos maradt a kiürülése után... éljen a recycling (újrahasznosítás)!

5 perc az elkészítése, de lehet, hogy télen a madaraknak az életbenmaradást jelenti majd…

0 Tovább

Virág helyett (kreatív ősz 1)

Ez nem is alkotás... csupán annyi, hogy aki szereti a szépet, mindenben meg is látja azt...

Találtunk egy szép nagy letört őszi ágat, amit hazahoztunk. A kinti virágtartóm - így novemberben - már üres, hát beleszúrtuk. Nagyon hangulatos lett.

0 Tovább

Tangram

A Tangram régi kínai "puzzle", éppen egyszerűségében rejlik az ereje.

Elkészíteni nagyon egyszerű: végy egy négyzet alakú keménypapírt (színesben mutatósabb), vágd megfelelő darabokra, majd elkezdheted a figurák kirakását. Borús őszi estéken remek szórakozás. :)

0 Tovább

Volt egyszer egy Jancsika

Egy nagyon egyszerű, de mégsem mindenki által ismert gyerekjátékot mutatnék be… Kell hozzá egy téglalap (négyzet félbevágva), amit középen kettéhajtunk, majd kinyitjuk. a középvonalhoz felhajtjuk a két szélét (…lásd lent a rajzot… ennél lényegesen kidolgozottabb ábrák is készíthetők persze! :) ). Ezután az így összehajtott papírra felülre egy  tulipán virágát (=egy egyszerűbb koronát), alulra meg a szárát levelekkel rajzolunk. Ezután kinyitjuk a lapot alulról, és egy emberkét kreálunk a tulipán/korona alá. Majd kinyitjuk felülről is, és egy paprika-sapka szerűt helyezünk oda. (A lenti képen a behajtott és a kinyitott állapot látszik.)

És ezután jön a játék, illetve a mondóka:

(papír teljesen kinyitva…)

Volt egyszer egy Jancsika” (papír alsó részét felhajtjuk…)

Jancsikából paprika” (papír felső részét is behajtjuk…)

Paprikából tulipán” (papír alsó részét kihajtjuk…)

Tulipánból kiskirály” (papír felső részét is kihajtjuk újra…)

Kiskirályból Jancsika” ….

"Jancsikából paprika" ...és újra-és-újra míg meg nem unjuk

0 Tovább

Csuhébaba

Ez most egy kicsit nehezebb… Vidékiek előnyben, kukoricacsuhét minden kukoricaföldön (és kukoricát termelő kiskertben) lehet szedni, találni… a nagyvárosiaknak pedig marad a piac!

Mivel én városban nőttem fel, igazi különlegességnek tűnt a csuhébaba… Viszont most hozzájutottam egy szatyornyi csuhéhoz, és belevágtam! A kisfiammal álltunk neki bábukat gyártani – és meg kell mondjam, nem bonyolult! Találtam egy jó oldalt (http://www.csuhe.hu/figura1.htm) innen lestük el a lépéseket. Lett kócos királylányunk, meg mesebeli szabólegényünk, és csiga és pillangó is… fő a kreativitás. A lépéseket itt nem írom le, olvassátok el a csuhe.hu-n…

0 Tovább

Házi áldás

Na, hogy ne csak Halloween-ozzak… Anyósoméknál a konyhaajtón volt egy folt, ami eltüntetésén tanakodtunk. A végén kitaláltam, hogy rakjunk oda egy házi áldást. Mivel fiatalabb korosztály vagyok - nálunk nincs ilyen -, utánanéztem: a házi áldás hímzett, vagy festett kisméretű falvédő, amin egy versike vagy fohász olvasható, mely Istenhez szól és kéri a ház népére az Isten áldását. Németországból ered a XIX. sz.-ból, a jámbor élet erényeit sorolja fel. Summa summárom a netről letöltöttem pár mintát, kinyomtattam, kiválasztottuk a legszebbet, majd kiragasztottam. Ezt kerettel vagy anélkül is megteheted… Ráadásul nézelődés közben ráleltem egy nagyon jó oldalra, ahol keresztszemes házi áldás mintákat lehet tervezni (http://qtp.hu/xszemes/hazi_aldas/hazi_aldas_egyszeruen.php). Én ennyire nem merültem bele, de hátha van, akit érdekel!

4 mintát most bemutatok, de rengeteg van fenn a net-en...

0 Tovább

Halottak napjára

Nem kreatívkodás, de szép...

Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd

Látjátok feleim, egyszerre meghalt
és itt hagyott minket magunkra. Megcsalt.
Ismertük őt. Nem volt nagy és kiváló,
csak szív, a mi szivünkhöz közel álló.
De nincs már.
Akár a föld.
Jaj, összedőlt
a kincstár.

Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló.

0 Tovább

Halloweeni-dili 3... (mágikus "főzet")

„Keverem-kavarom, nem kell ész / Legyél fiam gyógyszerész!” – ezzel a rigmussal idegesítettük az egyetem alatt a gyógyszerész hallgató kolesztársainkat (…ők meg rólunk, orvostanhallgatókról mondtak szépeket…de ez más mese).

Mindössze onnan jutott ez eszembe, hogy a halloween-i dekoráció részeként rátaláltam a „magic potion” (mágikus főzet) nevű keverékre az egyik angol honlapon. Gondoltam, kipróbáljuk.

Tudományosan (…de nem teljesen pontosan): H2O + NaHCO3 + „CH3COOH” -> H2O + CH3COONa + H2CO3 (= H2O + CO2). Gyarló emberi nyelvre lefordítva: víz + szódabikarbóna + étkezési ecet -> víz + és a szénsavtól (ami vízre és széndioxidra bomlik tovább) rengeteg buborék. Technikailag: nagy pohárban/tálban 1-2 dl vízbe 1 tasak szódabikarbónát öntesz, jól összekevered, majd ráöntöd az ecetet (szintúgy 1-2 dl-t)… azonnal elkezd pezsegni, kifut szinte a pohárból, tálból. A látvány – főleg halloween-i díszlet között – valóban mágikus. Sajnos csak 1-2 percig tart… de egy próbát megér!

A mienk kísérleti fázisban volt, íme:

(1. kép: átlátszó tál, benne átlátszó pohár, alatta halloween-es szalvéta, szalvétagyűrű, illetve jobbra a hozzávalók. 2. kép: az eredmény...)

0 Tovább

Halloweeni-dili 2... (tök Halloweenre)

Bár utálom majmolni az amcsikat – szerintem a Halloween is elsősorban a kereskedők minél gyorsabb meggazdagodásáról szól… -, de tököt faragni szeretek. Nem tudom miért… Talán mert jó szúrkálni, vagy mert a fiam imád turkálni a tök belsejében… Viszont a hagyományos morcos arcnál már valamivel haladóbb változatot akartam létrehozni, ezért nekiálltam képeket keresni a neten (a gugli jóbarát…! ) Kedvenc oldalam a http://www.celebrating-halloween.com/pumpkincarving/index.shtml lett, de ettől függetlenül a végén egy macskát (…oroszlánt?) gyártottunk a gyerekkel. Több internetes oldalon – az előbb megnevezetten is… - vannak sablonok, amit kinyomtatás után csak rá kell rajzolni (=tollal átszurkálni a kontúroknál) a tökre. Jelenleg a nagyáruházakban 100 Ft/kg a halloween tök ára, 2-3 kilóssal már szépen lehet alkotni. Tetejét cikk-cakkban levágod, leemeled (könnyen lejön). Ezután kibelezed evőkanállal (alig van belseje), majd „oldalán” kivagdosod a megfelelő mintát. Kell még bele egy mécses – 50-200 Ft – lehetőleg olyan, ami alacsony, nem pörköli meg a tök tetejét. Mécsest meggyújt, tökfedő rá – és már világít is. Állítólag elijeszti a szellemeket…

A kép sötét - mikor világítson, ha nem éjszaka! - de látszik az eredmény...

0 Tovább

Halloweeni-dili 1... (gyümölcsök Halloweenre)

Nem tudom, hogy máshol szokás-e, de nálunk az oviban vannak gyümölcs-hetesek. Azaz heti váltásban 1-1 gyermek 1-2 kg gyümölcsöt visz pluszba a csoportnak, amúgy vitaminpótlásként. Ennek apropóján jutott eszembe, hogy – Halloween alkalmából… - kicsit megbolondítom a dolgot:

Először is vettem 1 kg apró mandarint, amikre egy fekete alkoholos filccel halloween-tök arcokat rajzoltam. Egyedül kb. 5 perc az elkészítésük, gyerekkel kicsit több… és szerencsére a mandarin egyre olcsóbb. Az eredmény viszont látványos!

A másik „gyümölcs” a földimogyoró, ami szemecskéit egyszerű fehér, iskolai temperával (hígítás nélkül, kis ecsettel) befestettem fehérre. Fél tubus tempera fogyott el 50 szemre, meg pár szalvéta alátétnek (azon száradtak a mogyik). Ez némileg időigényesebb munka volt, kb. fél óra alatt készítettem el. Ezt követően a fent említett fekete alkoholos filccel szemeket és szájat rajzoltam rájuk – és el is készültek a szellemek! :)

Íme egy kis ízelítő (a gyerek szerint a mandarin-tökök meg akarják enni a szellem-mogyorókat...) :

0 Tovább

Filléres kreatív

blogavatar

Magam szórakoztatására, mások örömére

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek