Családom alkohol fogyasztása jóval a magyar átlag alatt van, de ilyenkor azért mégis le szoktam gyártani egy adag karácsonyi mézes pálinkát. A hivatalos recept szerint 40 napig kell érlelni - tehát már jó elkéstem... - de a 2-3 éves gyakorlatom szerint 2 hét is elég.

Én ex-has adagolok, persze arányokat figyelembe véve... ezalapján a recept: 0,75-1 liter ("sima") pálinka - legegyszerűbb gyümölcs... - és 0,5 liter méz, mellé 1 tasak darabos szegfűszeg, 1 tasak darabos fahéj, 1 kevés gyömbér (kiskanálnyi), ez utóbbi elhagyható... a darabosság azért fontos, mert könnyebb leszűrni. (Aki lustább, 1 tasak mézeskalács fűszert is használhat a fahéj és a szegfűszeg helyett). Ezután 40 (20.. 15...) napig kevergetjük vagy rázogatjuk. Addigra szép óarany színe lesz, ekkor leszűrjük, és már kész is.

Az enyém még rázogatós fázisban van, ha kész lesz, ígérem rakok fel képeket!